We are not born knowing what to eat. We all have to learn it as
children sitting expectantly at a table. For our diets to change,
we need to relearn the food experiences that first shaped us.
Everyone starts drinking milk. After that it’s all up for grabs. We
are not born knowing what to eat, we each have to figure it out for
ourselves. From childhood onwards, we learn how big a portion is
and how sweet is too sweet. We learn to love broccoli – or not. But
how does this happen? What are the origins of taste? And once we
acquire our food habits, can we ever change them for the better? In
First Bite, award-winning food writer Bee Wilson draws on the
latest research from food psychologists, neuroscientists and
nutritionists to reveal how our food habits are shaped by a whole
host of factors: family and culture, memory and gender, hunger and
love. She looks at the effects siblings can have on eating choices
and the social pressures to eat according to sex. Bee introduces us
to people who can only eat food of a certain colour, toddlers who
will eat nothing but hot dogs, doctors who have found radical new
ways to help children eat vegetables. First Bite also looks at how
people eat in different parts of the world: we see how grandparents
in China overfeed their grandchildren, and how Japan came to adopt
such a healthy diet (it wasn’t always so). The way we learn to eat
holds the key to why food has gone so disastrously wrong for so
many people. But Bee Wilson also shows that both adults and
children have immense potential for learning new, healthy eating
habits. An exploration of the extraordinary and surprising origins
of our taste and eating habits, First Bite explains how we can
change our palates to lead healthier, happier lives.
Harvardský ikonograf profesor Robert Langdon príde do
Guggenheimovho múzea moderného umenia v Bilbau, aby sa zúčastnil na
odhalení objavu, ktorý „naveky zmení tvár vedy“. Podujatie
usporiadal štyridsaťročný miliardár a futurista Edmond Kirsch,
ktorý sa vďaka svojim ohurujúcim ultramoderným vynálezom a odvážnym
predpovediam preslávil po celom svete. Kirsch, ktorý pred dvoma
desaťročiami patril k prvým Langdonovým študentom na Harvarde, sa
chystá zverejniť prelomový vedecký objav, ktorý zodpovie dve zo
základných otázok ľudskej existencie. Langdona a stovky hostí
uchváti originálna prezentácia, oveľa kontroverznejšia, ako Langdon
čakal. Dokonale zorganizovaný večer sa však v okamihu zmení na
chaos a hrozí, že Kirschov vzácny objav sa navždy stratí. Langdon
sa ocitne v bezprostrednom ohrození a musí z Bilbaa utiecť.
Sprevádza ho Ambra Vidalová, elegantná riaditeľka múzea, ktorá
Kirschovi pomohla provokatívny večer pripraviť. Vydajú sa do
Barcelony, aby našli záhadné heslo, ktorým odhalia Kirschovo
tajomstvo. Pri pátraní v temných vodách utajených dejín a
radikálneho náboženstva sa Langdon s Vidalovou musia skrývať pred
nepriateľom, ktorého všadeprítomná moc zjavne pramení v španielskom
kráľovskom paláci a ktorý sa nezastaví pred ničím, aby Edmonda
Kirscha umlčal. Na ceste vyznačenej moderným umením a tajuplnými
symbolmi odhalia Langdon a Vidalová stopy, ktoré ich nakoniec
dovedú až ku Kirschovmu nečakanému objavu... a šokujúcej pravde, čo
nám tak dlho unikala.
Stále hľadáte nejaké knihy on-line a už Vás nebaví prechádzať všetky e-shopy?
Nájdite všetky knihy, ktoré si chcete kúpiť. Pridajte si ich do košíka a nechajte nás, aby sme porovnali ceny a dostupnosť e-shopov s knihami a zobrazili Vám tie najvýhodnejšie ponuky!
Potom už stačí len prejsť do vybraného e-shopu a knihy si objednať...