Národné jedlá

a nájsť najvýhodnejšiu cenu za celú objednávku
Knihu kúpite v 2 e-shopoch od 15,76 €

Ak sa vám po kliknutí na tlačidlo "Do obchodu" nezobrazí stránka knihy vo vybranom e-shope, je potrebné vypnúť AdBlock vo vašom prehliadači pre našu stránku. Návod na vypnutie je napríklad na adrese https://www.sme.sk/dok/20466299/ako-vypnut-adblock-na-sme-sk-whitelist.

Národné jedlá kúpite na Panta Rhei
Panta Rhei
15,76 €
Skladom (odoslanie ihneď)

Národné jedlá kúpite na Knihyprekazdeho.sk
Knihyprekazdeho.sk
16,10 €
Skladom (dodanie do 3 dní)

Krátky popis
Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya v úvode, „sa národy a nacionalizmus javia zastaralejšie a zároveň dôležitejšie a relevantnejšie ako kedykoľvek predtým.“ A neexistuje lepšia prizma, cez ktorú by sme to mohli vidieť, ako jedlo. Vydáva sa pátrať po pravde, ktorá sa skrýva za večným klišé „sme to, čo jeme“, a to do veľkých gastronomických centier Paríža, Neapola, Tokia, Sevilly, Oaxacy a Istanbulu – so záverečnou zastávkou pri ukrajinskom boršči. V Paríži zisťuje prekvapujúci nezáujem o tradičné francúzske pot-au-feu, pričom francúzski gurmáni uprednostňujú novšie, trendovejšie medzinárodné kuchyne, v Neapole skúma skromné a nesprávne chápané začiatky pizze, v Tokiu ju prekvapí uprednostňovanie ramenu pred tradičným gohanom a konbinizácia spoločnosti, v Seville odhaľuje náboženské dôsledky jamónu a vznik tapas, v Oaxace rozpletá komplikované prelínanie domorodého a európskeho a opätovné presadenie kukurice, a nakoniec ju čaká komplikované dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule. Anya sa zaoberá týmito ikonickými jedlami svojím zvedavým pohľadom a nezameniteľným vtipom, keď sa rozpráva s kuchármi, remeselníkmi, vedcami, politickými aktivistami a úplne cudzími ľuďmi, pričom sa snaží pochopiť, čo predstavuje „národnú“ kultúru jedla. V knihe odhaľuje a prehodnocuje fascinujúcu úlohu, ktorú jedlo zohráva pri vytváraní kultúrneho dedičstva – s tým, ako sa mení politická a sociálna identita národa, mení sa aj jeho chuť. Recenzie „Naše milované jedlá možno nie vždy rozprávajú šťastný príbeh o tom, kto sme, ale hovoria nám, čo máme na rozdávanie.“ – The New York Times Book Review „Oslnivo inteligentné skúmanie toho, ako sa jedlá stávajú národnými symbolmi. Je to poučné a zároveň zábavné čítanie. Na konci tejto pozoruhodnej knihy pochopíte, že otázka národných jedál sa vždy dotýka hlbších problémov.“ – Financial Times
Vývoj ceny
Aktuálna Ø cena knihy Národné jedlá je 15,93 €

Výber kníh autora Anya von Bremzen

Zobraziť všetky knihy autora Anya von Bremzen
Výber kníh vydavateľa Premedia

Zobraziť všetky knihy vydavateľa Premedia
Naše tipy


Pros a dostaneš 2
Pokračovanie unikátnej knihy, ktorá do najmenších podrobností vysvetľuje, ako si utvárame svoj život a tú realitu, ktorú prežívame. Dozviete sa, že základom všetkého sú opakované, výrazné myšlienky, ktoré sa stávajú naším presvedčením a ktoré v nás vzbudzujú silné emócie. Naučíte sa, ako takéto myšlienky cielene usmerňovať tak, aby sme si do života privolali iba to, čo chceme a čo sa nám páči.