Národné jedlá
Knihu kúpite v
2 e-shopoch
od
15,76 €
Panta Rhei
15,76 €
Skladom
(odoslanie ihneď)
Knihyprekazdeho.sk
16,10 €
Skladom
(dodanie do 3 dní)
Krátky popis
Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je
brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S
nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya v úvode, „sa
národy a nacionalizmus javia zastaralejšie a zároveň dôležitejšie a
relevantnejšie ako kedykoľvek predtým.“ A neexistuje lepšia prizma,
cez ktorú by sme to mohli vidieť, ako jedlo. Vydáva sa pátrať po
pravde, ktorá sa skrýva za večným klišé „sme to, čo jeme“, a to do
veľkých gastronomických centier Paríža, Neapola, Tokia, Sevilly,
Oaxacy a Istanbulu – so záverečnou zastávkou pri ukrajinskom
boršči. V Paríži zisťuje prekvapujúci nezáujem o tradičné
francúzske pot-au-feu, pričom francúzski gurmáni uprednostňujú
novšie, trendovejšie medzinárodné kuchyne, v Neapole skúma skromné
a nesprávne chápané začiatky pizze, v Tokiu ju prekvapí
uprednostňovanie ramenu pred tradičným gohanom a konbinizácia
spoločnosti, v Seville odhaľuje náboženské dôsledky jamónu a vznik
tapas, v Oaxace rozpletá komplikované prelínanie domorodého a
európskeho a opätovné presadenie kukurice, a nakoniec ju čaká
komplikované dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule. Anya sa
zaoberá týmito ikonickými jedlami svojím zvedavým pohľadom a
nezameniteľným vtipom, keď sa rozpráva s kuchármi, remeselníkmi,
vedcami, politickými aktivistami a úplne cudzími ľuďmi, pričom sa
snaží pochopiť, čo predstavuje „národnú“ kultúru jedla. V knihe
odhaľuje a prehodnocuje fascinujúcu úlohu, ktorú jedlo zohráva pri
vytváraní kultúrneho dedičstva – s tým, ako sa mení politická a
sociálna identita národa, mení sa aj jeho chuť. Recenzie „Naše
milované jedlá možno nie vždy rozprávajú šťastný príbeh o tom, kto
sme, ale hovoria nám, čo máme na rozdávanie.“ – The New York Times
Book Review „Oslnivo inteligentné skúmanie toho, ako sa jedlá
stávajú národnými symbolmi. Je to poučné a zároveň zábavné čítanie.
Na konci tejto pozoruhodnej knihy pochopíte, že otázka národných
jedál sa vždy dotýka hlbších problémov.“ – Financial Times