Oddelená strava: Recepty a diéty - Katarína Horáková
Knihu kúpite v
1 e-shope
od
4,64 €
Gorila.sk
4,64 €
Skladom
(dodanie do 14 dní)
Krátky popis
Autorka v knihe ponúka recepty, ktoré zodpovedajú zásadám oddelenej
stravy. Ide o pestrý výber jedál, ktoré si môžete pripraviť rýchlo
a z lacných a dostupných surovín aj u nás na Slovensku. Recepty sú
jednoduché a každého - i náročného - stravníka uspokoja. Popri
vhodnej kombinácii potravín sa tu zoznámite aj s pestrým jedálnym
lístkom na jednotlivé ročné obdobia a každý si určite nájde
vyhovujúce jedlo podľa svojej chuti aj momentálnej nálady a podľa
zdravotného stavu. V receptoch autorka ponúka sladké a osviežujúce
kombinácie štiav, jednoducho pripravovanú zeleninu s ľahkou
zálievkou i krehké šaláty spojené s delikátnou príchuťou cestovín,
zemiakov a ryže. Ba čitatelia tu nájdu recepty na rozličné čerstvé
aj zmrazené pochúťky pre tých, ktorí si radi zamaškrtia na
sladkostiach. Milovníci mäsitých jedál sa určite uspokoja s
porciami pripravenými z rybích, kuracích a morčacích produktov.
Okrem receptov jednotlivých jedál tu nájdu aj kompletné diéty na
podporu a zlepšenie látkovej premeny. Pri každom recepte nájde
čitateľ jeho energetickú hodnotu. O AUTORKE Prof. RNDr. Katarína
Horáková, DrSc., profesorka všeobecnej biológie z Fakulty chemickej
a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v
Bratislave. Počas pôsobenia na fakulte vychovala stovky odborníkov
v oblasti mikrobiológie a biomedicínskeho inžinierstva. Popri
pedagogickej práci sa roky výskumne zaoberala vyhľadávaním nových,
biologicky aktívnych látok s antimikrobiálnymi, antioxidačnými a
protinádorovými vlastnosťami. Bola vedúcou medzinárodných EÚ
projektov za Slovensko v oblasti vývoja veľmi citlivých
imunotestov, zisťujúcich neškodnosť potravín. Vychádzajúc z
poznatkov v tejto oblasti sa začala hlbšie zaoberať aj štúdiom
spôsobov správnej výživy a zdravého životného štýlu. Je autorkou
mnohých vedeckých, odborných a vedecko-populárnych publikácií.
Profesorke Kataríne Horákovej za výsledky celoživotnej tvorivej
práce udelil Slovenský literárny fond prémiovú cenu, ako prejav
uznania za jej prínos na rozvoji slovenskej vedy doma i v
zahraničí. V súčasnosti prednáša na Slovenskej technickej
univerzite v Bratislave v rámci Univerzity tretieho veku, v dvoch
štúdijných odboroch: 1. Potraviny a zdravie človeka a 2.
Starostlivosť o telesné a duševné zdravie, ktorého je súčasne
odbornou garantkou Katarína Horáková je autorkou týchto publikácií:
Oddelená strava (1998), Dělená strava (česká verzia, 1999), Nebojme
sa zdravia (1999), Nebojme se zdraví (česká verzia, 2000), Oddelená
strava - A čo ďalej? (2001), Oddelená strava: Recepty a diéty
(2001), Oddelená strava: Očistné kúry a diéty (2002), Monitor
zdravia (2005), Detoxikácia organizmu (2007 – 2010, 5 vydaní),
Detoxikace organizmu (česká verzia, 2008), A szervezet
méregtelenítése (maďarská verzia, 2008 a 2010, 2 vydania), Umenie
zdravo žiť (2009 a 2010, 2 vydania), Varovné signály tela – Srdce a
cievy v ohrození (2011), Detoxikácia organizmu - Kľúč k zdraviu
(rozšírená a doplnená verzia, 2012, 6. vydanie) a Body Detox
(Detoxikácia organizmu – Kľúč k zdraviu, anglická verzia, 2012).