Príbehy Skalického rubína a Skalického trdelníka
Knihu kúpite v
1 e-shope
od
37,05 €
Knihyprekazdeho.sk
37,05 €
Skladom
(dodanie do 3 dní)
Krátky popis
Pre Pavla Dinku, skalického rodáka, podpredsedu Spolku slovenských
spisovateľov, je rodné mesto inšpirujúcou živou vodou. Autorsky sa
podpísal pod knihy Skalica a Skaličania v literatúre, František
Buchta – Skalica a Záhorie, Skalické búdy – príbehy o
vinohradníkoch a víne (VSSS, 2015) – najmä tá posledná sa stretla u
čitateľov s veľkým ohlasom. Nie náhodou získala viacero domácich
literárnych ocenení, dokonca Medzinárodná organizácia pre vinič a
víno v Paríži (OIV) ju v roku 2016 poctila čestným uznaním. P.
Dinka prichádza najnovšie s ďalšou knihou, ktorá má príslovečný
názov Príbehy Skalického rubína a Skalického trdelníka, ktorá je
voľným pokračovaním Skalických búd. Inšpirovaný čitateľským záujmom
i ďalšími novými podnetmi sa rozhodol opäť chopiť „našskej“ témy,
tentoraz v širších konotáciách, najmä v súvislosti s fenoménmi
Skalického rubína a Skalického trdelníka, ktoré sú nositeľmi
certifikátov Európskej únie – prvý chráneného označenia pôvodu
(CHOP) a druhý chráneného zemepisného označenia (CHZO). Oba
produkty si samy píšu svoje príbehy, skrývajú sa za nimi
predovšetkým ľudia, človečinu cítiť v ich vôni, chuti, lahodnosti,
v príjemnej vláčnosti na jazyku. Kniha sa delí na dve časti – prvá
sa nazýva Skalický rubín a druhá Skalický trdelník – a na dve
samostatné textové a fotografické prílohy. V prvej sa
prostredníctvom ôsmich kapitol dozviete zaujímavosti o pôvode
Skalického rubína, o jeho ceste za európskym certifikátom i
podmienkach jeho výroby, balenia, propagácie a balenia. Čitateľa
akiste zaujme i to, ako tento vínny mok inšpiroval tvorbu umelcov,
spisovateľov, básnikov, ľudovú kultúru, tradície a zvyky. V druhej
časti publikácie (v piatich kapitolách) nechýbajú pútavé texty o
minulosti, prítomnosti aj budúcnosti Skalického trdelníka, o jeho
pôvode, o tom, ako sa dostal do Skalice, o gazdinkách, ktoré sa
postarali o jej uchovanie a rozšírenie, ale i o súčasných
výrobcoch, ktorí nadväzujú na kulinárske tradície tejto vzácnej
sladkej dobroty. Kniha je v exkluzívnom prevedení, obsahuje vyše
tisícku fotografií, ktorých autormi sú Eduard Timko, Samuel Timko,
Valéria Dinková, Miroslav Póša a mnohí ďalší. Dopĺňajú ju bohaté
prílohy, resumé v slovenčine a angličtine, registre a, prirodzene,
zoznam literatúry. Pod autorstvo obálky sa podpísal Eduard Timko,
grafická úprava je dielom Ateliéru EDO, s. r. o. Knihu vydal Pavol
Dinka v spolupráci s Vínnou cestou Záhorie, o. z., Skalica.