Vinárstvo & somelierstvo - Štefan Ailer
Knihu kúpite v
2 e-shopoch
od
7,60 €
Panta Rhei
7,60 €
Skladom
(odoslanie ihneď)
Gorila.sk
10,23 €
Skladom
(odoslanie ihneď)
Krátky popis
Je ťažšie víno vyrobit alebo ho predať? Výroba vína a umenie jeho
prezentácie spolu úzko súvisia, úspešným je ten, kto dokáže oboje.
A práve to je poslaním publikácie. Publikácia je určená pre
výrobcov i predajcov vína, someliérov, vináskych nadšencov,
vinárske združenia, študentov vinárstva a someliérstva na vysokých
a stredných školách, someliérske kurzy, zážitkovú gastronómiu a
všetkých priaznivcov vína. V úvode publikácie vysvetľuje autor
významnosť funkcie someliéra pre víno i gastronómiu. Popisuje
kultúrne posolstvo vína v historii a súčasnosti ľudstva, imidž a
zdravotné aspekty umienenej konzumácie vína. Uvádza štatistiky z
významných vinárskych krajín Európy. V kapitole o technológii
výroby vína popisuje najnovšie trendy v enológii. Na základe
vlastných dlhoročných kraktických skúsenstí kladie doraz na hygienu
výrobných prestorov a precíznostť obslužného personálu. V prípade
dodržania týchto zásad je možná minimalizácia technologických
zásahov. Dosiahneme tým odrodovú typickosť, čistotu a prirodzenosť
vín, so stopou terroir. Podrobne popisuje aj technológiu výroby
šumivých vín, ktoré sú v gastronómii jedinečným fenoménom,
tokajských vín, aj biovín. Venuje sa príčinám vzniku chorôb a chýb
vína, uvádzam zásady prevencie ich vzniku a nápravné opatrenia.
Široký priestor venuje nenahraditeľnej pozícii dreva v enológii a v
marketingu vína. uvádzam klady i zápory výroby vína v sudoch,
metódy výroby sur lie a batonáž. V prezentačnej časti popisuje
rituály odzátkovania, dekantácie, servisu vína. someliér musí
dokonale ovládať čítanie údajov z etikety vína. Preto veľmi
podrobne opisujem aktuálne podmienky označovania a uvádzania vína
do obehu. Zážitkovej enogastronómii sa venuje v ucelenej kapitole,
ktorá ilustračne popisuje zásady správnych kombinácií jedla a vína.
V závere nechýbajú pravidlá, zásady a systémy súťažného
senzorického hodnotenia vína, slovník degustácie a požiadavky na
získanie osvedčenia posudzovateľa pre víno a vinárske výrobky.
Výroba vína a umenie jeho prezentácie spolu úzko súvisia, úspešným
je ten, kto dokáže oboje. A práve to je poslaním publikácie.