Život bez pšenice - William Davis
Knihu kúpite v
1 e-shope
od
7,90 €
Panta Rhei
7,90 €
Skladom
(dodanie do 3 dní)
Krátky popis
Je možné, aby nevinne pôsobiaca obilnina stála za väčšinou bežných
zdravotných problémov? Ľahšie tomu uveríte po zistení, že zjedenie
dvoch krajcov celozrnného chleba zvýši hladinu cukru v krvi viac,
než keby ste zjedli dve polievkové lyžice cukru. Práve tomuto
fenoménu sa venuje kniha amerického kardiológa, ktorá je v
Spojených štátoch už druhý rok najpredávanejším titulom o zdravej
výžive. Chlieb, pečivo, pizza, cestoviny – pšenica je v našej
strave všadeprítomná. Zlatožlté zrno však poškodzuje naše zdravie a
stojí za hromadením tuku. Za posledných päťdesiat rokov sa pšenica
tak geneticky zmenila, že s pôvodnými odrodami nemá veľa
spoločného. Nová pšenica robí ľudí tučnými, podporuje diabetes ako
aj starnutie, poškodzuje srdce a mozog a škodí pleti. Doktor
William Davis predstavuje alternatívu a spôsob, ako byť zdravý a
štíhly bez pšenice. Od zavedenia nových zdravotných odporučení v
sedemdesiatych rokoch, ktoré boli zamerané na zníženie podielu tuku
v strave, sa v Spojených štátoch objavil zvláštny fenomén:
Američania začali rapídne priberať, zhoršilo sa ich zdravie a
zvýšilo riziko cukrovky. Potom, čo dvom tisíckam svojich pacientov
odporučil úplne vynechať pšenicu, prišiel autor knihy k
prekvapivému záveru, že epidémiu obezity nevyvolal cukor, tuky ani
sedavý spôsob života, ale práve pšenica. Kedysi nevinná potravina
výrazne zvyšuje hladinu cukru v krvi a vyvoláva závislosť, keď sa
ako na tobogáne striedajú cykly hladu, prejedania a únavy. Autor
predkladá presvedčivé dôkazy pre vylúčenie pšeničných produktov z
našej stravy a ponúka spôsoby, ako to urobiť čo najľahšie a bez
rizika, že sa vrátime k nezdravým návykom. Svoje tvrdenia podporuje
skúsenosťami z vlastnej praxe, ako aj množstvom vedeckých štúdií z
posledných desaťročí.