Medicína výživy 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne
Knihu kúpite v
2 e-shopoch
od
23,16 €
Panta Rhei
23,16 €
Skladom
(odoslanie ihneď)
Knihyprekazdeho.sk
23,66 €
Skladom
(odoslanie ihneď)
Krátky popis
Pokračovanie bestelleru MEDICÍNA VÝŽIVY od MUDr. Borisa Bajera,
PhD. je konečne tu! Tentokrát vás zoberie na fascinujúcu cestu
kuchyňou, obchodom a výživou ako takou v čistej praxi. Budeme totiž
preberať súčasti zdravej a kvalitnej výživy v reálnom živote tak
jednoducho, aby ich pochopil aj najväčší začiatočník v otázkach
stravovania. Recenzent knihy je tentokrát odborníčka, ktorá je
doslova stelesnením praxe vo výžive a potravinách - Silvia Horecká,
autorka konceptu Terapia jedlom. Jej viac ako 30-ročná prax
pretavená do poznámok ku textu pomohla vyladiť obsahovo knihu na
maximum. V neposlednom rade pribudne množstvo receptov, konkrétne
je ich v tejto knihe až 60, čo je 5x viac, ako v prvej knihe. Teraz
konečne budete vedieť nazrieť do tajov nutričných plánov stoviek
spokojných individuálnych klientov doktora Bajera a jeho Centra
výživy. Recepty sú “okorenené” tipmi šéfkuchára Michala Kordoša,
ktorý naposledy varil napríklad v prezidentskom paláci pri návšteve
poľského prezidenta a stážoval v najlepšej reštaurácii na svete. Ak
sa vám páčil nezameniteľný štýl písania prvej knihy, kde každá
kapitola začala tematickým, často humorným príbehom zo života,
alebo praxe Borisa a jeho pacientov, do druhej knihy sa takisto
zamilujete. V tejto knihe však pôjdu teoretické poznatky bokom!
Neponárame sa do hlbín metabolizmu a biológie ľudského tela, no na
paškál sa dostane, minimálne tak isto dôležitá, súčasť výživy -
prax. Ak ste prvú knihu nečítali, vôbec nezúfajte, táto kniha bola
cielene písaná tak, aby si ju vedel prečítať každý, vrátane tých,
ktorí sa ku prvej časti ešte nedostali. ? Dokonca pre niektorých z
vás bude skvelou voľbou začať touto knihou a následne pokračovať
jednotkou. V knihe MEDICÍNA VÝŽIVY 2 sa preberá: • Normálny vzťah k
jedlu a športovaniu, stolovanie, alebo to, ako bojovať s chuťou na
sladké. • Čo robiť pred jedením, počas neho a aj po ňom aby sme
maximalizovali využitie živín a minimalizovali ukladanie tuku. •
Prejdeme si mýty z ekologického hľadiska rastlinných a živočíšnych
zdrojov potravy, ale aj riziká konzumácie surového mäsa. • Popíšeme
si, ako vlastne vznikli odporúčania príjmu energie práve na
“magických” 200 kalórií denne. • Prebehneme v praxi dobré zdroje
rastlinných a živočíšnych bielkovín, rozpustnej a nerozpustnej
vlákniny, tukov, vrátane omega-3 mastných kyselín, sacharidov,
ktoré viac a menej ovplyvňujú hladiny cukru v krvi po zjedení a aj
inzulín. Samozrejme tu nájdete aj zdroje vitamínov a
najdôležitejších minerálov. • Ďalej vám doktor Bajer prezradí jeho
netypický systém ako nakupuje, keď ho čaká veľký nákup, ale aj to,
aké sú základné potraviny v jeho košíku. • Takisto preberáme ako sa
jednoducho naučiť čítať obaly na potravinách. • Prístupný bude
rebríček nízko-, stredne- a vysoko- kalorických potravín. •
Detailne si rozdelíme živiny na obale a aj to, ako nám vedia
výrobcovia niekedy zatajiť niektoré fakty. • Ukáže vám, ako
bleskovo vedieť čítať obaly potravín, ktoré do pár sekúnd viete
zhodnotiť ako niečo, čo ihneď vraciate naspäť do regálu, alebo to
vložíte do košíku. • Vysvetlíme si, ako je to s testovaním na
alergie a intolerancie a na čo sa určite nemáte nechať nachytať. •
Prejdeme si “claimy” - tvrdenia. Bez cukru, fitness, healthy, bez
tuku, zdroje bielkovín, zdroje vlákniny, zdroje probiotík, bez
pridania soli, bio, eko, raw, vegan, bez lepku, bez laktózy, bez
éčiek a pre deti. • Kedy čo môžu používať výrobcovia potravín a ako
to vedia používať pre lepší predaj. A samozrejme aj to, ako tieto
tvrdenia rozoznávať v obchode a orientovať sa v nich. • V
naozajstnej kuchynskej praxi už budete vedieť, čo mať kde v
chladničke uložené, ako uložené a kde nemať uložené napríklad
vajíčka, alebo mlieko, lebo by sa mohli skôr pokaziť. • Zároveň si
preberieme, čo v chladničke mať nemusíte a čo by sme v chladničke
ani mať vôbec nemali. • Preberieme si aký je vlastne rozdiel medzi
dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby. • Témou bude aj
spracovanie potravín – vysvetlíme si, čo to naozaj je a čo to
naozaj nie je. • Prejdeme si aditíva, konzervanty, sladidlá,
farbivá, antioxidanty, nosiče, regulátory, emulgátory, taviace
soli, mikrobiologickú nezávadnosť, či to, ako je to s antibiotikami
v kurati, alebo mlieku. • Pri mlieku sa zastavíme aj pri
odstreďovaní, pasterizácii či démonizovanom UHT mlieku. Preberieme
aj to, ako je to s GMO podľa najnovších znalostí vedy a čo robiť s
insekticídmi a pesticídmi. • Budete vedieť triky, ako sa zariadiť
na cestách, výletoch a dovolenkách, ale aj ako sa čo najrozumnejšie
najesť na čerpacej stanici a ako rozoznať kvalitnú reštauráciu od
zlej. Napísané budú základné body, čo na cestách v strave
vyhľadávať. Prejdeme si ako je to s populárnymi energetickými
drinkami pri šoférovaní a aj mimo neho. • Povenujeme sa aj plastom,
najmä tým v potravinách, pričom preberieme aké riziká sú pri
mikroplastoch a nanoplastoch. Vedeli ste napríklad, že zjeme
týždenne plasty v hmotnosti jednej kreditnej karty? • Vysvetlíme si
aj to, čo sú endokrinné disruptory a čo všetko môžu robiť s naším
hormonálnym systémom a zdravím. • V neskorších častiach knihy
prechádzame, ako je to s prípravou potravín. Čo sa deje so živinami
pri varení, pečení, grilovaní, alebo príprave na pare a ako tieto
formy prípravy ovplyvňujú konkrétne potraviny. • Napokon si
preberieme aj konzervy a zaváraniny zo zdravotného hľadiska a
zároveň to, ako znížiť negatívny vplyv grilovania rôznymi super
tipmi, nie len do obdobia letnej záhradnej sezóny! • Vysvetlíme si,
čo sú anti-nutrienty v jedle a ako ich množstvo znížiť. Vedeli ste,
že jeden druh škorice, ktorý bežne používame v kuchyni nám už pri
porcii zopár čajových lyžičiek môže poškodiť zdravie? V knihe sa
dozviete to, aký druh používať. A dozviete sa tam aj mnoho ďalších
užitočných praktických informácií.? • Na záver vám doktor Bajer
pripravil množstvo trikov a tipov do praxe: rôzne indexy, napríklad
kaloricko-vlákninový a kaloricko-bielkovinový, vysvetlí „po lopate“
denzitu potravín, jeho vlastnú potravinovú pyramídu a 12345 kompas
na perfektnú životosprávu! Tak čo poviete na praktickú knihu
MEDICÍNY VÝŽIVY 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne? Tešíte
sa, kedy si ju prečítate?