Tradičné račianske jedlá
Knihu kúpite v
1 e-shope
od
9,25 €
Gorila.sk
9,25 €
Skladom
(dodanie do 14 dní)
Krátky popis
FRANTIŠEK JANATA patrí nepochybne k najznámejším slovenským
kulinárskym mágom vôbec. Za celý svoj aktívny profesionálny
kuchársky život vykúzlil tisíce a tisíce chutných pokrmov, po
ktorých skonzumovaní sa ešte dlho šťastlivci od novozélandského
Aucklandu cez japonské Kyoto až po portugalský Lisabon oblizovali a
vychutnávali jeho očarujúce kulinárske skvosty. Zaslúžene je aj
preto držiteľom prestížneho ocenenia WACS, ktorým sa môže hrdiť iba
81 najlepších kuchárov na celom svete. V TEJTO KNIHE sa František
Janata rozhodol predstaviť širokej verejnosti tradičné jedlá, ktoré
sa už od nepamäti pripravovali v jeho rodnej obci Rača. Spolu so
svojou bývalou spolužiačkou, úspešnou podnikateľkou na poli
kulinárskom i vinárskom Ankou Zvozilovou, predstavujú recepty ich
mám a starých mám. Ponúkajú nám jedlá zvláštnych názvov, tvarov a
chutí. Šmor, vajsprádlová omáčka, knofla či beleše, súkance,
opantance alebo perky. Odkrývajú zabudnuté jedlá, ktoré ešte v
minulom storočí boli úplnou samozrejmosťou každodenného života.
Kniha je popudom oživiť tradičnú račiansku kuchyňu, predstaviť jej
širokú ponuku nielen domáci občanom Rače, ale umožniť spoznávanie
zabudnutých chutí a kuchárskych postupov pre všetkých ostatných.
DNES MLADÁ GENERÁCIA preberá cudzie zvyky, návyky i zlozvyky, dáva
prednosť rýchlym, čas šetriacim formám stravovania. Najmä mrazeným
polotovarom či nezdravým fastfoodom. Je nepísanou povinnosťou
staršej generácie upozorniť mládež na čaro domácej, lokálnej
kuchyne, predstaviť skvostné jedlá, ktoré už ponúkajú iba v
máloktorej reštaurácii. Má dať mladým ľuďom šancu „ochutnať“ svoju
minulosť. PRÍRODNÉ A PÔDNO-KLIMATICKÉ PODMIENKY Rače, dnešnej
súčasti veľkej Bratislavy, ovplyvňovali po celé stáročia i ráz
miestnej gastronómie. Prejavovali sa typickými jedlami, ktoré
nenájdeme nikde inde na svete. Mnohé sú chutné, sýte a prirodzene
zdravé i vizuálne atraktívne. Recepty v tejto knihe sú typicky
račianske a autori ich vybrali spomedzi mnohých ďalších miestnych
špecialít, ktoré by isto stálo zato taktiež predstaviť. Nájdeme tu
mäsité jedlá, ale nechýbajú ani múčne či bezmäsité, sladké, slané a
typické nezabudnuteľné polievky, štrúdle, záviny a koláče. Oplatí
sa knihu prelistovať a stráviť s ňou príjemné chvíle, na ktoré sa
nezabúda. Dobrú chuť a dobré čítanie!