Veda a zdravie
Knihu kúpite v
2 e-shopoch
od
9,90 €
Panta Rhei
16,06 €
Skladom
(odoslanie ihneď)
Knihyprekazdeho.sk
9,90 €
Skladom
(dodanie do 3 dní)
Krátky popis
Máme plné obchody jedla od výmyslu sveta, sme zahltení informáciami
o tom, čo je zdravé a čo nie, ale napriek tomu sme chorľavejší,
obéznejší a trpíme mnohými chronickými chorobami ako nikdy predtým.
Táto kniha ponúka precízne a odborne spracované témy o potravinách,
vitamínoch a v tej súvislosti aj o fungovaní nášho tela, ktoré nám
doslova môžu zachrániť život. Úvod: „Jediná vec, ktorá je horšia
ako zlé zdravie, je zlé meno,“ vyhlásil svojho času slávny
spisovateľ Gabriel García Márquez. Hoci dielo i myšlienky tohto
kolumbijského nositeľa Nobelovej ceny sú veľmi inšpiratívne,
dovolím si polemizovať. Isto, z filozofického hľadiska by sa dala
jeho premisa rozvíjať, praktický život i mne neraz ukázal, že keď
hapruje zdravie, zbytočné je čokoľvek iné. Majetok, úspech,
kariéra... asi len láskavá rodina či chápavý partner by mohli
sekundovať dôležitosti života bez choroby. Samozrejme, nehovorím o
bežnom prechladnutí. Ale o „prízrakoch“, ktoré nám ničia útroby
neraz i niekoľko rokov či dekád. A ktorých dôsledky nám môžu život
značne znepríjemniť či dokonca predčasne ukončiť. Téme zdravia sa
dlhodobo venujeme aj na stránkach HN magazínu, ktorý vychádza ako
víkendová príloha Hospodárskych novín. Oslovujeme odborníkov a
sledujeme najnovšie trendy a objavy z tohto súdka. Vybrali sme pre
vás 20 textov mapujúcich najčastejšie zdravotné problémy, ktoré nás
kvária. A zhrnuli sme v nich mnohé otázky, v ktorých sa bežný
človek neraz stráca, pretože ho bombarduje pretlak protichodných
informácií z rôznych strán. Verím, že vám pomôžu vykročiť smerom k
telesnej i duševnej pohode. Pretože – slovami Budhu – každý človek
je autorom vlastného zdravia alebo choroby. Prajem vám príjemné
čítanie. Alžbeta Pňačeková, vedúca HN magazínu Úryvok Nebezpečné
ovocie Košík jahôd, šťavnatý melón či vychladený drink, v ktorom sa
pohojdávajú mesiačiky citróna a limetky. Čo môže byť v lete
osviežujúcejšie ako ovocie? Možno len šípka do bazéna. Jedno aj
druhé však môže zdravie rovnako upevniť, ako aj bolestivo poznačiť.
Ktoré choroby si môžete „uhnať“ z ovocia? A ako ho správne vyberať
a skladovať? Jahody, čerešne a anjelský bozk na jar / Moje letné
víno je skutočne vyrobené zo všetkých týchto vecí / Zobuj si
strieborné ostrohy a pomôž mi skrátiť si čas / A ja ti dám letné
víno, ó, letné víno... Preklad refrénu kultovej piesne Summer Wine,
ktorý pôvodne v roku 1967 naspievali Nancy Sinatra a Lee Hazlewood,
neznie zďaleka tak dobre ako originál. No rovnako ako sa za
ľúbivými tónmi, chytľavou melódiou a zdanlivo nevinnými slovami
skrýva temný podtón, tak aj šťavnaté ovocie, ktoré sa v piesni
spomína, môže okrem lahodnej chuti priniesť aj netušené riziká. A
nielen jahody a čerešne, ale aj melóny, hrozno, citrusy, nektárinky
a vôbec všetky druhy od výmyslu sveta za istých okolností môžu
spôsobiť nielen hlavy- či bruchabôľ (podobne ako to ospevované
letné víno). Na čo si teda dať pozor? A aké nebezpečenstvo sa ľahko
vmieša do misky ovocného šalátu? V nasledujúcich riadkoch si
posvietime na to, odkiaľ tieto riziká pochádzajú. A kedy si aj
kvalitné ovocie sami premieňame na sladký jed. Darček od líšky Rok
2018, tlačovka Sliezskej nemocnice v Opave. Za stolom okrem lekárov
sedí mladá žena a rozpráva neveselú skúsenosť. Rok predtým pred
Vianocami si Vendula Černá nahmatala väčšiu hrčku pod rebrami. V
januári išla k obvodnej lekárke, ktorá ju poslala na sonografické
vyšetrenie do miestnej nemocnice. Lekári predpokladali, že má nádor
na pečeni. Pacientke zatiaľ zdrvujúcu správu nepovedali. Následné
vyšetrenia ukázali, že diagnóza bola nemenej vážna – pečeň jej
zničila pásomnica líščia. „Nikdy predtým som o pásomnici líščej
nepočula. Teraz už viem, že som ju musela mať v tele dlhé roky,
možno z mladosti, keď sme zbierali čučoriedky v Jeseníkoch. Parazit
mi totiž zničil vyše 90 percent pečene a samotná operácia tak
nestačila. V apríli som sa dostala na čakaciu listinu, koncom mája
mi transplantovali pečeň od darcu,“ opisovala vtedy len 35-ročná
žena. Mala strach, či si zákerného parazita v sebe nenesú aj jej
dve malé deti. Našťastie sa ukázalo, že sú v poriadku, rovnako ako
ďalší členovia rodiny. Čierneho Petra si takpovediac vytiahla iba
Vendula. Vážny stav jej spôsobilo ochorenie nazývané alveolárna
echinokokóza, ktoré človeku spôsobuje parazit Echinococcus
multilocularis, čiže pásomnica líščia. Aj keď je v našich končinách
stále pomerne vzácne a počíta sa na jednotlivé prípady, maximálne
desiatky, je veľmi zákerné. Predovšetkým preto, lebo sa dlhé roky
nijako neprejavuje, no bez liečby sa končí takmer vždy smrťou. V
orgánoch medzihostiteľa, najčastejšie v pečeni, vytvára parazit
mnohopočetné cysty. Ich rast pripomína nádorové bujnenie. Preto si
ich lekári v prvom momente často môžu zameniť práve s rakovinou.
Primár infekčného oddelenia Sliezskej nemocnice v Opave Petr Kümpel
v rozhovore pre portál iDNES.cz v tom čase priznal, že podozrenie
na nádor mali lekári nielen u Venduly Černej, ale aj u ďalších
pacientov, z ktorých štyria v roku 2018 skončili u nich na oddelení
s alveolárnou echinokokózou. Podobné prípady sa sporadicky objavujú
aj na Slovensku. Podľa odborníka je navyše takmer isté, že v
populácii sú ďalšie desiatky nakazených, ktorí o riziku nevedia.
Lekári totiž spočiatku nemajú šancu tichého zabijaka odhaliť.
Pásomnica, ktorá v dospelosti meria jeden až štyri milimetre, sa v
ľudskom tele dostane krvou do pečene. Tam sa usadí a začne robiť
dutinku, ktorá sa postupne zväčšuje. „Pásomnica likviduje ľudskú
pečeň naozaj pomaly. V literatúre sa uvádza obdobie päť až pätnásť
rokov. Pacient nemá žiadne príznaky a ani na ultrazvuku nie je
choroba v počiatkoch zrejmá, pretože dutiny vyzerajú ako malé
cysty, ktoré môžu byť v pečeni od narodenia,“ vysvetľuje primár.
Liečba je väčšinou celoživotná. Neviditeľné riziko Parazit sa do
ľudského tela môže dostať napríklad pri jedení čučoriedok alebo
lesných jahôd či iných plodov. Chorá líška totiž vylučuje veľké
množstvo vajíčok pásomnice v stolici, ktorá keď zaschne, ľahko sa
vetrom roznesie po okolí. Vajíčka tak čakajú na nového hostiteľa.
Ako sme už spomínali, jej prítomnosť sa roky nemusí nijako
prejaviť. Potom človeka môžu trápiť nešpecifické bolesti brucha a
nevysoké horúčky. Okrem pečene môže neskôr postihovať aj pľúca,
mozog alebo iné orgány. Bohužiaľ, liečba je pre väčšinu pacientov
celoživotná. Okrem chirurgického odstránenia poškodeného tkaniva
musia pacienti denne užívať protiparazitické lieky. Vystrašili sme
vás? Nuž, hoci Petr Kümpel prízvukoval, že nechce ľudí odrádzať od
lesných plodov, odporúča zbierať tie, ktoré rastú vyššie nad zemou.
„Pred konzumáciou ich treba umyť a najlepšie tepelne spracovať,“
dodáva. Neželaných návštevníkov, aj keď ešte mikroskopickejších
rozmerov, si však môžete doniesť nielen z lesa, ale aj z obchodu či
vlastnej záhrady. A výpočet je vskutku pestrý: baktérie Listeria
monocytogenes, Yersinia enterocolitica, mikrokoky či baktérie rodov
Bacillus a Clostridium alebo plesne Rhizopus, Fusarium, Botrytis či
Mucor. Hoci je leto ideálne pre čerstvé ovocie a zeleninu, horúčavy
zároveň nahrávajú ich rýchlejšiemu kazeniu. Nehovoriac o takzvaných
psychrofilných mikroorganizmoch. „To sú mikroorganizmy, ktoré sa
dokážu dobre rozmnožovať pri chladničkových teplotách od päť do
sedem stupňov. Sú medzi nimi aj patogénne baktérie ako Listeria
monocytogenes spôsobujúca listeriózu alebo Yersinia
enterocolitica,“ uviedol v rozhovore pre HN magazín Ľubomír Valík,
profesor potravinovej mikrobiológie, z oddelenia výživy a
hodnotenia kvality potravín Slovenskej technickej univerzity v
Bratislave. Ako príklad uvádza epidémiu listeriózy z
kontaminovaných melónov v zahraničí v roku 2011. „Takmer 130
infikovaných a 30 úmrtí, čo je viac ako 20 percent! Následne sa
zistilo, že melóny boli kontaminované počas prepravy z poľa.
Dopravovali sa prostriedkami, v ktorých sa predtým prevážala
nakazená poľnohospodárska surovina. A keď sa melóny rozkrájali,
prešla kontaminácia dovnútra a listérie mali dostatok času, aby sa
rozmnožili, dokonca pri chladiacich teplotách,“ približuje. Špinavé
ovocie A sme pri probléme číslo jeden. Pokiaľ totiž ovocie či
zeleninu nakúpime na trhu či v obchode, zväčša len ťažko overíme,
ako sa s ním pred tým, ako doputovalo na pult, zachádzalo. „Či
nebola napríklad zelenina tesne pred zberom polievaná nejakou
kontaminovanou splaškovou vodou, či neprebehli lokálne záplavy,
prípadne nejaké postreky. V takých prípadoch sa vytvára oveľa
väčšia mikrobiologická a chemická záťaž na čistenie a úpravu pred
konzumáciou. Prirodzene, nemá k tomu dochádzať, ale myslíme si, že
riziko je nulové?“ kladie Ľubomír Valík otázku. Spomína síce
zeleninu, no týka sa to rovnako ovocia rastúceho pri zemi typu
jahody či drobné bobuľové ovocie, otázka postrekov je zas aktuálna
pri všetkých druhoch rastúcich na stromoch. Apropos, keď sme pri
jahodách, tak vedzte, že sa dlhodobo ocitajú na prvých priečkach
rebríčka ovocia najviac kontaminovaného pesticídmi. Americká
organizácia Environmental Working Group každoročne publikuje
takzvaný špinavý tucet, ktorý zahŕňa ovocie a zeleninu s najväčšou
koncentráciou pesticídov. Aj tento rok si jahody udržali prvenstvo,
nasledovali (čo sa týka ovocia) nektárinky, jablká, hrozno,
čerešne, broskyne a hrušky. V jahodách výskumníci našli vyše
dvadsať rôznych pesticídov. Organizácia vydáva aj zoznam top
„čistých“ potravín, z ovocných druhov v ňom nájdeme najmä exotické
ako ananás, papája či kivi, ale aj cukrový melón a kantalup
(takzvaný ananásový melón).