Zdravie a výživa ľudí 1.-3. diel (Komplet)
Knihu kúpite v
2 e-shopoch
od
95,00 €
Panta Rhei
95,00 €
Skladom
(odoslanie ihneď)
Knihyprekazdeho.sk
141,08 €
Skladom
(dodanie do 3 dní)
Krátky popis
Ján Keresteš Je čestným členom Slovenskej akadémie vied, pre vedy
poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárske. Je
nositeľom zlatej medaily Svetovej organizácie duševného
vlastníctva. Kniha je o to unikátnejšia, že je písaná a zostavená
tak, aby si v nej našli svoje aj odborníci, ale bol kladený dôraz
na to, aby z nej mohla čerpať užitočné rady aj široká verejnosť.
Kapitoly, ktoré boli v prvom vydaní v 2010 sú všetky kompletne
prerobené a napr. z 40 stránovej kapitoly je teraz 260 stranová
kapitola... Jedinečné kompendium, impozantné rozsahom i erudíciou,
sumarizuje na 2500 stranách = vyše 13 miliónov znakov, najnovšie
poznatky zo všetkých oblastí týkajúcich sa zdravej výživy, z pera
renomovaných vedcov, lekárov a ďalších odborníkov zo sféry
potravinárstva, biológie, medicíny, dietológie, agronómie a
ovocnárstva. Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na
problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia
aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska
zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov.
Na základe obsahu, rozsahu ako aj úrovne poznania prezentovanej v
texte je odborným fórom odporúčané schváliť predmetnú publikáciu
ako vysokoškolskú učebnicu pre študentov potravinárstva a výživy
ľudí. Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy
hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych
poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a
onkologických ochorení a pod. Kapitoly zamerané na potravinové
zdroje zahŕňajú takmer všetky zdroje od mäsa, mlieka, vajec, rýb,
zveriny, ovocia, zeleniny a ďalších potravín rastlinného pôvodu,
vrátane veľmi dôležitej témy probiotických vlastností mliečnych
výrobkov, výroby syrov a syrárskych špecialít, ale aj problematiku
vinárstva. Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive
detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Na problematiku
zdravotných dopadov poukazujú kapitoly zamerané na falšovanie
potravín, alimentárne ochorenia a potravinové alergie. Budúcnosť
výživy načrtáva kapitola zameraná na nutričnú genomiku a jej
nástroje. Text dopĺňa množstvo tabuliek, čo zvyšuje jeho
prehľadnosť. Napísať knihu o výžive ľudí a zdraví je nesmierne
ťažká úloha. Vlastne pri súčasnom stave vedy, výskumu a
informačných technológiách je nutnosť predmetnú tematiku
spracovávať tímovo ako literárne dielo, je súhrnom názorov a
odborných identít každého spracovateľa a dať všetky názorové
hladiny do približne súmerného informačného toku je tak zložité,
ako dať odpoveď na riešenie súčasných civilizačných ochorení.
Špeciálne spracovania jednotlivých statí nadväzujú na množstvo
kompilačných prác rozličných foriem publikácie, ale aj výber
kľúčových najdôležitejších statí, aby dali odpoveď na základnú
otázku: Ako a do akej miery ovplyvňuje výživa zdravotný stav ľudí?!
Hodnotenie knihy a jej častí budú predmetom diskusie, oponencie a
iných názorov. Za celý kolektív spracovateľov chcem predovšetkým
poďakovať za excelentnú a tolerantnú spoluprácu, na ktorej sa
zúčastnili: Prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., Univerzita
veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Prof. RNDr. Libor
Ebringer, DrSc., Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v
Bratislave Prof. Zdeňka Ďuračková, PhD., Lekárska fakulta
Univerzity Komenského v Bratislave Prof. RNDr. Jozef Čársky, CSc.,
Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave Prof. Ing.
Katarína Horáková, CSc., Univerzita tretieho veku v Bratislave Doc.
Ing. Mária Greifová, PhD., Slovenská technická univerzita v
Bratislave Doc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD., Slovenská technická
univerzita v Bratislave Ing. Ladislav Staruch, PhD., Slovenská
technická univerzita v Bratislave Prof. Ing. Magdaléna Valšíková,
PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Prof. Ing. Ivan
Hričovský, CSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Doc.
Ing. Jozef Golian, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v
Nitre Doc. Ing. Ladislav Lagin, CSc., Slovenská poľnohospodárska
univerzita v Nitre Doc. Ing. Anna Trakovická, PhD., Slovenská
poľnohospodárska univerzita v Nitre MUDr. Peter Chlebo, PhD.,
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre MUDr. Janka
Zálešáková, Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave Ing.
Katarína Fatrcová Šramková, PhD., Slovenská poľnohospodárska
univerzita v Nitre Doc. MUDr. Jaroslav Daniška, CSc., Slovenská
poľnohospodárska univerzita v Nitre Mgr. Jaroslav Maček, Stredná
priemyselná škola potravinárska v Nitre Ing. Zdenka Hamadová,
Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre Ing. Zsigmund Toth,
PhD., Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre Ing. Karol
Herian, CSc., emeritný riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v
Žiline Ing. Milan Kováč, PhD., Výskumný ústav potravinársky v
Bratislave Doc. Ing. Pavel Dlouhý, PhD., Karlova univerzita v Prahe
Doc. MVDr. Pavol Mala, PhD., Univerzita veterinárskeho lekárstva a
farmácie v Košiciach Ing. Jiří Kopáček, CSc., Česko-moravský
mlékarenský svaz v Prahe Ing. Martina Gažárová, PhD., Slovenská
poľnohospodárska univerzita v Nitre Doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD.,
Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave Moje poďakovanie
patrí vedeckým osobnostiam, ktoré všetkým dali podnet a priestor
spolupráce s jednotlivými prispievateľmi: Prof. MVDr. Emilovi
Pilipčincovi, PhD., rektorovi Univerzity veterinárskeho lekárstva a
farmácie v Košiciach a odbornej poradkyni Prof. MVDr. Oľge
Burdovej, PhD., Prof. Ing. Jánovi Šajbidorovi, DrSc., dekanovi
Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej
technickej univerzity v Bratislave, Prof. Ing. Jozefovi Bullovi,
DrSc., dekanovi Fakulty potravinárstva a biotechnológie Slovenskej
poľnohospodárskej univerzity v Nitre, Prof. Ing. Danielovi Bírovi,
PhD., Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Slovenská
poľnohospodárska univerzita v Nitre, Prof. MUDr. Petrovi Labašovi,
PhD., dekanovi Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave
OBSAH celeho setu 1-3. díl OBSAH 1.dil ÚVOD (Keresteš) 1. ZÁKLADNÉ
POJMY VO VÝŽIVE ĽUDÍ (FATRCOVÁ-ŠRÁMKOVÁ K.) 1.1 Výživa človeka
(FATRCOVÁ-ŠRÁMKOVÁ K.) 1.2 Výživová kvalita potravín 1.2.1 Výživové
vlastnosti potravín 1.2.2 Kvalita potravín 1.2.3 Klasiekácia
potravín 1.3 Základné pojmy súvisiace so zdravím a chorobou 1.4
Staré a nové paradigmy vo výžive 1.5 Fyziologické potreby človeka
(MAČEK, TOTH, HAMADOVÁ) 1.6 Psychické vplyvy na výživu človeka
(MAČEK, TOTH, HAMADOVÁ) 1.7 Sociálne vplyvy na výživu človeka
(MAČEK, TOTH, HAMADOVÁ) 2. ZÁKLADY TEÓRIE SPRÁVNE VÝŽIVY (Maček,
Tóth, Hamadová) 2.1 Aminokyseliny, peptidy a bielkoviny 2.2
Sacharidy 2.3 Lipidy 2.4 Mikroživiny 2.5 Vitamíny 2.6 Bioaktívne
látky a antioxidanty 3. ANATÓMIA A FYZIOLÓGIA GITu A FYZIOLÓGIA
TRÁVENIA (Chlebo, Mala) 3.1 Zloženie ľudského organizmu 3.2
Fyziológia trávenia a vstrebávania 3.2.1 Gastrointestinálny systém
človeka a jeho činnosť 3.2.2 Usporiadanie a činnosť orálnych častí
GITu 3.2.3 Žalúdok a jeho činnosť 3.2.4 Tenké črevo a jeho činnosť
3.2.5 Hrubé črevo a jeho činnosť 3.2.6 Žľazy vývojovo a funkčne
späté s tráviacou sústavou 3.3 Metabolizmus základných živín a ich
energetická výťažnosť 3.3.1 Látková bilancia 3.3.2 Energetická
bilancia 3.3.3 Metódy na stanovenie výživovej hodnoty v
požívatinách 3.4 Vylučovanie látok z organizmu 3.4.1 Uloženie a
stavba obličiek 3.4.2 Mimoobličkové vylučovanie 4. MAKRONUTRIENTY
VO VÝŽIVE 4.1 Štruktúra a metabolizmus proteínov (KERESTEŠ) 4.2
Sacharidy vo výžive (ČÁRSKY, ZÁLEŠÁKOVÁ) 4.2.1 Rozdelenie
sacharidov 4.2.2 Metabolizmus sacharidov 4.2.3 Diabetes mellitus
(cukrovka) 4.3 Tuky vo výžive (SEKRETÁR) 4.3.1 Lipidy rozdelenie a
nomenklatúra 4.3.2 Úloha tukov vo výžive 4.3.3 Trávenie a
vstrebávanie tukov 4.3.4 Transport tukov krvou 4.3.5 Konzumné tuky
4.3.6 Poruchy metabolizmu lipidov 4.3.7 Esenciálne mastné kyseliny
4.3.8 Ochrana tukov pred oxidáciou 4.3.9 Skryté tuky v potravinách
(Kováč) 4.3.10 Trans izoméry mastných kyselín vo výžive a ich vplyv
na zdravie (Dlouhý) 5. VODA VO VÝŽIVE (Zálešáková) 5.1 Voda na Zemi
5.2 Voda v ľudskom organizme 5.3 Prírodné minerálne a liečivé vody
5.3.1 Najvýznamnejšie katióny minerálnych vôd 5.3.2 Najvýznamnejšie
aniónové zložky minerálnych vôd 5.3.3 Minerálny vody pri zvláštnych
stavoch organizmu 5.4 Voda v potravinách a potravinárskom priemysle
(Golian) 5.5 Voda vo výžive (Golian) 5.6 Mlieko a pitný režim
(Kopáček) 6. ESENCIÁLNE ANORGANICKÉ (MINERÁLNE) LÁTKY A VITAMÍNY
(Golian) 6.1 Minerálne látky 6.2 Mikroelementy 6.3 Vitamíny 6.4
Antioxidanty a ich význam vo výžive (Ďuračková) 7. ZÁSADY SPRÁVNEJ
VÝŽIVY (Šramková) 7.1 Zásady správnej výživy 7.2 Nutričné zásady v
graeckých vyjadreniach 7.2.1 Výživový kruh 7.2.2 Potravinová
pyramída 7.2.3 Ukazovatele zdravého stravovania 8. CUKOR,
CUKROVINKY, NÁPOJE A VÝROBKY 8.1 SLADIDLÁ 8. 2. CUKROVINKY,
ČOKOLÁDA A ČOKOLÁDOVÉ BONBÓNY 8. 3. Nápoje 9. VÝŽIVA A SPOLOČNÉ
STRAVOVANIE (Maček, Toth, Hamadová) 9.1 Spoločné stravovanie
(Šramková) 9.2 Základy gastronómie a príprava pokrmov (Maček, Toth,
Hamadová) 9.3 Gastronomické úpravy a ich vplyv na kvalitu potravín
(Maček, Toth, Hamadová) 9.4 Príprava pokrmov ako záľuba (Maček,
Toth, Hamadová) 9.5 Zahraničná kuchyňa (Maček, Toth, Hamadová) 10.
VÝŽIVA A METABOLIZMUS (KERESTEŠ) 10.1 Integrácia metabolizmu
energie. 10.2 Integrácia metabolizmu bielkovín a aminokyselín 10.3
Integrácia metabolizmu makronutrientov 10.4 Tehotenstvo a
metabolizmus 10.5 Laktácia a metabolizmus 10.6 Faktory vývoja,
rastu a starnutia 10.7 Metabolizmus a mozog 10.8 Metabolizmus a
výživa zmyslových systémov 10.9 Metabolizmus, výživa a
gastrointestinálny trakt 10.10.Metabolizmus a kardiovaskulárny
systém 10.11 Mechanizmy kontroly energetického príjmu potravín
10.12 Výživa a onkologické ochorenia (CHLEBO) 10.13 Alkohol a
výživa (CHLEBO) 10.14 Výživa a imunita (CHLEBO) 11. METÓDY
HODNOTENIA STAVU VÝŽIVY (Chlebo) 11.1 Nutričná anamnéza 11.2
Antropometrické vyšetrenia 11.3 Klinické vyšetrenia 11.4
Biochemický laboratórny monitoring 11.5 Nutričné osteopenie 11.6
Metódy hodnotenia stavu výživy u detí OBSAH 2 diel 12. HLAVNÉ
POTRAVINOVÉ ZDROJE VYUŽÍVANÉ VO VÝŽIVE ĽUDÍ POTRAVINY ŽIVOČÍŠNEHO
PÔVODU 12.1 Biodiverzita potravinových zdrojov (KERESTEŠ) 12.2 MÄSO
a mäsové výrobky (STARUCH) 12.2.1 Mikrobiológia mäsa (STARUCH)
12.2.2 Probiotické kultúry v mäse 12.2.3 Baranie a jahňacie mäso
(STARUCH) Ovca ako zdroj ekologického a plnohodnotného mäsa (LAGIN,
ŠTEFANKA) 12.2.4 Hovädzie mäso (STARUCH) 12.2.5 Bravčové mäso
(STARUCH) 12.2.6 Hydinové mäso (GOLIAN) 12.2.7 Mäsová výroba
STARUCH) 12.2.8 Mäsové polotovary (STARUCH) 12.3 Význam zveriny vo
fyziológii výživy (GOLIAN) 12.4 RYBY (GOLIAN) 12.5 Mlieko a mliečne
výrobky 12.5.1 Význam mlieka a mliečnych baktérií pre zdravie
(EBRINGER) 12.5.2 Probiotiká, prebiotiká a funkčné potraviny
(EBRINGER) 12.5.3 Probiotické vlastnosti laktobacilov (GREIFOVÁ)
12.5.4 Prínos mlieka a mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí (HERIAN)
12.5.5 Biotechnologický rozbor spotreby vybratých potravín a ich
vplyv na zdravotný stav obyvateľstva (KERESTEŠ) 12.5.6 MLIEKO
základná zložka výživy obyvateľstva KAJABA) 12.6 . SYRY (Súčasný
prehľad výroby syrov a všeobecné zásady pri výrobe syrov) (HERIAN)
12.7 Nutričné zloženie a vlastnosti vajec (GOLIAN) 12.8 MED
(Golian) 13. HLAVNÉ POTRAVINOVÉ ZDROJE VYUŽÍVANÉ VO VÝŽIVE ĽUDÍ
POTRAVINY RASTLINNÉHO PÔVODU (GOLIAN) 13.1 OBILNINY (GOLIAN) 13.2
STRUKOVINY 13.3 OKOPANINY 13.4 Netradičné potravinové zdroje a
výrobky, pochutiny 13.5 ZELENINA (VALŠÍKOVÁ) 13.5.1 História a
súčasnosť pestovania zeleniny na území Slovenska 13.5.2 História a
súčasnosť spracovania zeleniny 13.5.3 Druhy zeleniny a jej
spracovanie tepelnou úpravou 13.6 OVOCIE (HRIČOVSKÝ) 13.6.1
História a súčasnosť pestovania ovocia na území Slovenska 13.6.2
História a súčasnosť spracovania ovocia 13.6.3 Zdravá výživa,
kvalita a tradícia 13.7. Liečivé a koreninové rastliny vo výžive
ľudí 13.8. HUBY 13.9. RIASY A VÝŽIVA ĽUDÍ OBSAH 3 diel: 14.
POTRAVINY NOVÉHO TYPU VO VÝŽIVE ĽUDÍ A RACIONÁLNA VÝŽIVA ( G o l i
a n ) 14.1 Funkčné potraviny a výživové doplnky (MAČEK, TÓTH,
HAMADOVÁ) 14.2 Zásady racionálnej výživy (MAČEK, TOTH, HAMADOVÁ)
14.3 VÝŽIVA DETÍ (ŠRAMKOVÁ) 14.3.1 Výživa dojčiat 14.3.2 Výživa
batoliat 14.3.3 Výživa predškolských detí 14.3.4 Výživa školských
detí a adolescentov 14.3.5 Potravinová pyramída v detskom veku
14.3.6 Pitný režim u detí 14.4 Výživa žien v gravidite a v laktácii
(ŠRAMKOVÁ) 14.4.1 Výživa žien v období gravidity 14.4.2 Výživa žien
v období laktácie 14.5 Výživa osôb produktívneho veku (ŠRAMKOVÁ)
14.6 Ochranná a diferencovaná výživa pracujúcich ľudí (ŠRAMKOVÁ)
14.6.1 Nutričné odporúčania pre rôzne druhy pracovných činností
14.6.2 Energetická potreba pracujúcich osôb 14.6.3 Legislatíva 14.7
Výživa vo vyššom veku (ŠRAMKOVÁ) 14.7.1 Zmeny v organizme počas
starnutia 14.7.2 Nutričné potreby vo vyššom veku 14.8 Výživa
športovcov (ŠRAMKOVÁ) 14.9 Výživa, zdravie a prevencia chorôb
(ŠRAMKOVÁ) 15. FALŠOVANIE POTRAVÍN (GOLIAN) 16. POTRAVINOVÉ ALERGIE
(GOLIAN) 16.1 Klasifikácia reakcií na potraviny 16.2 Alergické
reakcie na potraviny 16.3 Klinické prejavy potravinovej alergie
16.4 Diagnostika potravinových alergií 16.5 Genetika potravinových
alergií. 17. HYGIENA VÝŽIVY A FYTOPATOGÉNY (BÍREŠ) 17.1 Viroidy,
rastlinné vírusy, baktérie, huby 17.2 Riziká alimentárnych ochorení
pre spotrebiteľa 17.3 Potravinárske prídavné látky 17.4 Úradná
kontrola potravín 18. POTRAVINOVÁ BANKA DÁT (ŠRAMKOVÁ) 18.1.
Potravinová banka dát. (FATRCOVÁ-ŠRAMKOVÁ K). 18.2. DIETETIKA A
DIETOLÓGI A. 19. NUTRIČNÁ GENOMIKA (TRAKOVICKÁ) 19.1 Východiská
nutričnej genomiky 19.2 Nástroje nutričnej genomiky 19.3 Chromozómy
a karyotyp človeka 19.4 Organizácia génov v ľudskom genóme 19.5
Molekulová podstata génu 19.6 Realizácia funkcie génu 19.7 Gény a
nutrienty 19.8 Genetické markéry a metódy ich identifikácie 19.9
Gény a metabolizmus 19.10 Centrálna regulácia príjmu potravy a
výdaja energie 19.11 Periférna regulácia príjmu a výdaja energie
19.12 Poruchy príjmu potravy 20. METABOLICKO-VÝŽIVOVÉ VZŤAHY
(HORÁKOVÁ K.) 20.1 Detoxikácia organizmu kľúč k zdraviu (HORÁKOVÁ)
20.2 Acidobázická rovnováha, výživa a zdravie (KERESTEŠ) 20.3
Mozog, myslenie a výživa (KERESTEŠ) 21. STRAVA A VÝŽIVA V ONKOLÓGII
(MINÁRIK P.) 21.1. Výživa a prevencia rakoviny. 21.2. Zdravá
výživa, rastlinná strava, nádorová chemoprevencia. 21.3. Výživa
onkologických pacientov po liečbe. 21.4. Komplementárna a
alternatívna liečba v onkológii (MINÁRIK P.) 22. EPIGENETIKA A
VÝŽIVA (MILUCHOVÁ M. GÁBOR M.) 22.1. Faktory ovplyvňujúce
epigenetické procesy 22.2. Epigenetické procesy a prenatálny vývoj
22.3. Epigenetické procesy a ochorenia 22.4. Výživa ako prevencia
rakoviny 22.5. Mikrobióm a epigenetika 23.1. VÝŽIVA A METABOLICKÁ
ODPOVEĎ U KRITICKY CHORÝCH (KOZÁNEK J.) 23.2. Metabolická odpoveď
na traumu a kritické ochorenie fázy metabolického 23.3. Zmeny
intermediárneho metabolizmu pri hladovaní a pri traume 23.4.
Metabolizmus bielkovín 23.5. Metabolizmus cukrov 23.6.Metabolizmus
tukov ZÁVER (Keresteš) LITERÁRNE ZDROJE