Zdravie a výživa ľudí 2.
Knihu kúpite v
2 e-shopoch
od
35,15 €
Panta Rhei
35,15 €
Skladom
(odoslanie ihneď)
Knihyprekazdeho.sk
35,15 €
Skladom
(dodanie do 3 dní)
Krátky popis
Ján Keresteš Je čestným členom Slovenskej akadémie vied, pre vedy
poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárske. Je
nositeľom zlatej medaily Svetovej organizácie duševného
vlastníctva. Kniha je o to unikátnejšia, že je písaná a zostavená
tak, aby si v nej našli svoje aj odborníci, ale bol kladený dôraz
na to, aby z nej mohla čerpať užitočné rady aj široká verejnosť.
Kapitoly, ktoré boli v prvom vydaní v 2010 sú všetky kompletne
prerobené a napr. z 40 stránovej kapitoly je teraz 260 stranová
kapitola... Jedinečné kompendium, impozantné rozsahom i erudíciou,
sumarizuje na 2500 stranách = vyše 13 miliónov znakov, najnovšie
poznatky zo všetkých oblastí týkajúcich sa zdravej výživy, z pera
renomovaných vedcov, lekárov a ďalších odborníkov zo sféry
potravinárstva, biológie, medicíny, dietológie, agronómie a
ovocnárstva. Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na
problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia
aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska
zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov.
Na základe obsahu, rozsahu ako aj úrovne poznania prezentovanej v
texte je odborným fórom odporúčané schváliť predmetnú publikáciu
ako vysokoškolskú učebnicu pre študentov potravinárstva a výživy
ľudí. Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy
hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych
poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a
onkologických ochorení a pod. Kapitoly zamerané na potravinové
zdroje zahŕňajú takmer všetky zdroje od mäsa, mlieka, vajec, rýb,
zveriny, ovocia, zeleniny a ďalších potravín rastlinného pôvodu,
vrátane veľmi dôležitej témy probiotických vlastností mliečnych
výrobkov, výroby syrov a syrárskych špecialít, ale aj problematiku
vinárstva. Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive
detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Na problematiku
zdravotných dopadov poukazujú kapitoly zamerané na falšovanie
potravín, alimentárne ochorenia a potravinové alergie. Budúcnosť
výživy načrtáva kapitola zameraná na nutričnú genomiku a jej
nástroje. Text dopĺňa množstvo tabuliek, čo zvyšuje jeho
prehľadnosť. Napísať knihu o výžive ľudí a zdraví je nesmierne
ťažká úloha. Vlastne pri súčasnom stave vedy, výskumu a
informačných technológiách je nutnosť predmetnú tematiku
spracovávať tímovo ako literárne dielo, je súhrnom názorov a
odborných identít každého spracovateľa a dať všetky názorové
hladiny do približne súmerného informačného toku je tak zložité,
ako dať odpoveď na riešenie súčasných civilizačných ochorení.
Špeciálne spracovania jednotlivých statí nadväzujú na množstvo
kompilačných prác rozličných foriem publikácie, ale aj výber
kľúčových najdôležitejších statí, aby dali odpoveď na základnú
otázku: Ako a do akej miery ovplyvňuje výživa zdravotný stav ľudí?!
Hodnotenie knihy a jej častí budú predmetom diskusie, oponencie a
iných názorov. Za celý kolektív spracovateľov chcem predovšetkým
poďakovať za excelentnú a tolerantnú spoluprácu, na ktorej sa
zúčastnili: Prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., Univerzita
veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Prof. RNDr. Libor
Ebringer, DrSc., Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v
Bratislave Prof. Zdeňka Ďuračková, PhD., Lekárska fakulta
Univerzity Komenského v Bratislave Prof. RNDr. Jozef Čársky, CSc.,
Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave Prof. Ing.
Katarína Horáková, CSc., Univerzita tretieho veku v Bratislave Doc.
Ing. Mária Greifová, PhD., Slovenská technická univerzita v
Bratislave Doc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD., Slovenská technická
univerzita v Bratislave Ing. Ladislav Staruch, PhD., Slovenská
technická univerzita v Bratislave Prof. Ing. Magdaléna Valšíková,
PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Prof. Ing. Ivan
Hričovský, CSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Doc.
Ing. Jozef Golian, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v
Nitre Doc. Ing. Ladislav Lagin, CSc., Slovenská poľnohospodárska
univerzita v Nitre Doc. Ing. Anna Trakovická, PhD., Slovenská
poľnohospodárska univerzita v Nitre MUDr. Peter Chlebo, PhD.,
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre MUDr. Janka
Zálešáková, Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave Ing.
Katarína Fatrcová Šramková, PhD., Slovenská poľnohospodárska
univerzita v Nitre Doc. MUDr. Jaroslav Daniška, CSc., Slovenská
poľnohospodárska univerzita v Nitre Mgr. Jaroslav Maček, Stredná
priemyselná škola potravinárska v Nitre Ing. Zdenka Hamadová,
Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre Ing. Zsigmund Toth,
PhD., Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre Ing. Karol
Herian, CSc., emeritný riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v
Žiline Ing. Milan Kováč, PhD., Výskumný ústav potravinársky v
Bratislave Doc. Ing. Pavel Dlouhý, PhD., Karlova univerzita v Prahe
Doc. MVDr. Pavol Mala, PhD., Univerzita veterinárskeho lekárstva a
farmácie v Košiciach Ing. Jiří Kopáček, CSc., Česko-moravský
mlékarenský svaz v Prahe Ing. Martina Gažárová, PhD., Slovenská
poľnohospodárska univerzita v Nitre Doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD.,
Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave Moje poďakovanie
patrí vedeckým osobnostiam, ktoré všetkým dali podnet a priestor
spolupráce s jednotlivými prispievateľmi: Prof. MVDr. Emilovi
Pilipčincovi, PhD., rektorovi Univerzity veterinárskeho lekárstva a
farmácie v Košiciach a odbornej poradkyni Prof. MVDr. Oľge
Burdovej, PhD., Prof. Ing. Jánovi Šajbidorovi, DrSc., dekanovi
Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej
technickej univerzity v Bratislave, Prof. Ing. Jozefovi Bullovi,
DrSc., dekanovi Fakulty potravinárstva a biotechnológie Slovenskej
poľnohospodárskej univerzity v Nitre, Prof. Ing. Danielovi Bírovi,
PhD., Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Slovenská
poľnohospodárska univerzita v Nitre, Prof. MUDr. Petrovi Labašovi,
PhD., dekanovi Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave
OBSAH 2.dil 12. HLAVNÉ POTRAVINOVÉ ZDROJE VYUŽÍVANÉ VO VÝŽIVE ĽUDÍ
POTRAVINY ŽIVOČÍŠNEHO PÔVODU 12.1 Biodiverzita potravinových
zdrojov (KERESTEŠ) 12.2 MÄSO a mäsové výrobky (STARUCH) 12.2.1
Mikrobiológia mäsa (STARUCH) 12.2.2 Probiotické kultúry v mäse
12.2.3 Baranie a jahňacie mäso (STARUCH) Ovca ako zdroj
ekologického a plnohodnotného mäsa (LAGIN, ŠTEFANKA) 12.2.4
Hovädzie mäso (STARUCH) 12.2.5 Bravčové mäso (STARUCH) 12.2.6
Hydinové mäso (GOLIAN) 12.2.7 Mäsová výroba STARUCH) 12.2.8 Mäsové
polotovary (STARUCH) 12.3 Význam zveriny vo fyziológii výživy
(GOLIAN) 12.4 RYBY (GOLIAN) 12.5 Mlieko a mliečne výrobky 12.5.1
Význam mlieka a mliečnych baktérií pre zdravie (EBRINGER) 12.5.2
Probiotiká, prebiotiká a funkčné potraviny (EBRINGER) 12.5.3
Probiotické vlastnosti laktobacilov (GREIFOVÁ) 12.5.4 Prínos mlieka
a mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí (HERIAN) 12.5.5
Biotechnologický rozbor spotreby vybratých potravín a ich vplyv na
zdravotný stav obyvateľstva (KERESTEŠ) 12.5.6 MLIEKO základná
zložka výživy obyvateľstva KAJABA) 12.6 . SYRY (Súčasný prehľad
výroby syrov a všeobecné zásady pri výrobe syrov) (HERIAN) 12.7
Nutričné zloženie a vlastnosti vajec (GOLIAN) 12.8 MED (Golian) 13.
HLAVNÉ POTRAVINOVÉ ZDROJE VYUŽÍVANÉ VO VÝŽIVE ĽUDÍ POTRAVINY
RASTLINNÉHO PÔVODU (GOLIAN) 13.1 OBILNINY (GOLIAN) 13.2 STRUKOVINY
13.3 OKOPANINY 13.4 Netradičné potravinové zdroje a výrobky,
pochutiny 13.5 ZELENINA (VALŠÍKOVÁ) 13.5.1 História a súčasnosť
pestovania zeleniny na území Slovenska 13.5.2 História a súčasnosť
spracovania zeleniny 13.5.3 Druhy zeleniny a jej spracovanie
tepelnou úpravou 13.6 OVOCIE (HRIČOVSKÝ) 13.6.1 História a
súčasnosť pestovania ovocia na území Slovenska 13.6.2 História a
súčasnosť spracovania ovocia 13.6.3 Zdravá výživa, kvalita a
tradícia 13.7. Liečivé a koreninové rastliny vo výžive ľudí 13.8.
HUBY 13.9. RIASY A VÝŽIVA ĽUDÍ