Zdravie a výživa ľudí 1.
Knihu kúpite v
2 e-shopoch
od
35,15 €
Panta Rhei
35,15 €
Skladom
(odoslanie ihneď)
Knihyprekazdeho.sk
35,15 €
Skladom
(dodanie do 3 dní)
Krátky popis
Ján Keresteš Je čestným členom Slovenskej akadémie vied, pre vedy
poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárske. Je
nositeľom zlatej medaily Svetovej organizácie duševného
vlastníctva. Kniha je o to unikátnejšia, že je písaná a zostavená
tak, aby si v nej našli svoje aj odborníci, ale bol kladený dôraz
na to, aby z nej mohla čerpať užitočné rady aj široká verejnosť.
Kapitoly, ktoré boli v prvom vydaní v 2010 sú všetky kompletne
prerobené a napr. z 40 stránovej kapitoly je teraz 260 stranová
kapitola... Jedinečné kompendium, impozantné rozsahom i erudíciou,
sumarizuje na 2500 stranách = vyše 13 miliónov znakov, najnovšie
poznatky zo všetkých oblastí týkajúcich sa zdravej výživy, z pera
renomovaných vedcov, lekárov a ďalších odborníkov zo sféry
potravinárstva, biológie, medicíny, dietológie, agronómie a
ovocnárstva. Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na
problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia
aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska
zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov.
Na základe obsahu, rozsahu ako aj úrovne poznania prezentovanej v
texte je odborným fórom odporúčané schváliť predmetnú publikáciu
ako vysokoškolskú učebnicu pre študentov potravinárstva a výživy
ľudí. Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy
hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych
poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a
onkologických ochorení a pod. Kapitoly zamerané na potravinové
zdroje zahŕňajú takmer všetky zdroje od mäsa, mlieka, vajec, rýb,
zveriny, ovocia, zeleniny a ďalších potravín rastlinného pôvodu,
vrátane veľmi dôležitej témy probiotických vlastností mliečnych
výrobkov, výroby syrov a syrárskych špecialít, ale aj problematiku
vinárstva. Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive
detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Na problematiku
zdravotných dopadov poukazujú kapitoly zamerané na falšovanie
potravín, alimentárne ochorenia a potravinové alergie. Budúcnosť
výživy načrtáva kapitola zameraná na nutričnú genomiku a jej
nástroje. Text dopĺňa množstvo tabuliek, čo zvyšuje jeho
prehľadnosť. Napísať knihu o výžive ľudí a zdraví je nesmierne
ťažká úloha. Vlastne pri súčasnom stave vedy, výskumu a
informačných technológiách je nutnosť predmetnú tematiku
spracovávať tímovo ako literárne dielo, je súhrnom názorov a
odborných identít každého spracovateľa a dať všetky názorové
hladiny do približne súmerného informačného toku je tak zložité,
ako dať odpoveď na riešenie súčasných civilizačných ochorení.
Špeciálne spracovania jednotlivých statí nadväzujú na množstvo
kompilačných prác rozličných foriem publikácie, ale aj výber
kľúčových najdôležitejších statí, aby dali odpoveď na základnú
otázku: Ako a do akej miery ovplyvňuje výživa zdravotný stav ľudí?!
Hodnotenie knihy a jej častí budú predmetom diskusie, oponencie a
iných názorov. Za celý kolektív spracovateľov chcem predovšetkým
poďakovať za excelentnú a tolerantnú spoluprácu, na ktorej sa
zúčastnili: Prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., Univerzita
veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Prof. RNDr. Libor
Ebringer, DrSc., Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v
Bratislave Prof. Zdeňka Ďuračková, PhD., Lekárska fakulta
Univerzity Komenského v Bratislave Prof. RNDr. Jozef Čársky, CSc.,
Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave Prof. Ing.
Katarína Horáková, CSc., Univerzita tretieho veku v Bratislave Doc.
Ing. Mária Greifová, PhD., Slovenská technická univerzita v
Bratislave Doc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD., Slovenská technická
univerzita v Bratislave Ing. Ladislav Staruch, PhD., Slovenská
technická univerzita v Bratislave Prof. Ing. Magdaléna Valšíková,
PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Prof. Ing. Ivan
Hričovský, CSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Doc.
Ing. Jozef Golian, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v
Nitre Doc. Ing. Ladislav Lagin, CSc., Slovenská poľnohospodárska
univerzita v Nitre Doc. Ing. Anna Trakovická, PhD., Slovenská
poľnohospodárska univerzita v Nitre MUDr. Peter Chlebo, PhD.,
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre MUDr. Janka
Zálešáková, Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave Ing.
Katarína Fatrcová Šramková, PhD., Slovenská poľnohospodárska
univerzita v Nitre Doc. MUDr. Jaroslav Daniška, CSc., Slovenská
poľnohospodárska univerzita v Nitre Mgr. Jaroslav Maček, Stredná
priemyselná škola potravinárska v Nitre Ing. Zdenka Hamadová,
Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre Ing. Zsigmund Toth,
PhD., Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre Ing. Karol
Herian, CSc., emeritný riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v
Žiline Ing. Milan Kováč, PhD., Výskumný ústav potravinársky v
Bratislave Doc. Ing. Pavel Dlouhý, PhD., Karlova univerzita v Prahe
Doc. MVDr. Pavol Mala, PhD., Univerzita veterinárskeho lekárstva a
farmácie v Košiciach Ing. Jiří Kopáček, CSc., Česko-moravský
mlékarenský svaz v Prahe Ing. Martina Gažárová, PhD., Slovenská
poľnohospodárska univerzita v Nitre Doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD.,
Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave Moje poďakovanie
patrí vedeckým osobnostiam, ktoré všetkým dali podnet a priestor
spolupráce s jednotlivými prispievateľmi: Prof. MVDr. Emilovi
Pilipčincovi, PhD., rektorovi Univerzity veterinárskeho lekárstva a
farmácie v Košiciach a odbornej poradkyni Prof. MVDr. Oľge
Burdovej, PhD., Prof. Ing. Jánovi Šajbidorovi, DrSc., dekanovi
Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej
technickej univerzity v Bratislave, Prof. Ing. Jozefovi Bullovi,
DrSc., dekanovi Fakulty potravinárstva a biotechnológie Slovenskej
poľnohospodárskej univerzity v Nitre, Prof. Ing. Danielovi Bírovi,
PhD., Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Slovenská
poľnohospodárska univerzita v Nitre, Prof. MUDr. Petrovi Labašovi,
PhD., dekanovi Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave
OBSAH 1.dil ÚVOD (Keresteš) 1. ZÁKLADNÉ POJMY VO VÝŽIVE ĽUDÍ
(FATRCOVÁ -ŠRÁMKOVÁ K.) 1.1 Výživa človeka (FATRCOVÁ-ŠRÁMKOVÁ K.)
1.2 Výživová kvalita potravín 1.2.1 Výživové vlastnosti potravín
1.2.2 Kvalita potravín 1.2.3 Klasiekácia potravín 1.3 Základné
pojmy súvisiace so zdravím a chorobou 1.4 Staré a nové paradigmy vo
výžive 1.5 Fyziologické potreby človeka (MAČEK, TOTH, HAMADOVÁ) 1.6
Psychické vplyvy na výživu človeka (MAČEK, TOTH, HAMADOVÁ) 1.7
Sociálne vplyvy na výživu človeka (MAČEK, TOTH, HAMADOVÁ) 2.
ZÁKLADY TEÓRIE SPRÁVNE VÝŽIVY (Maček, Tóth, Hamadová) 2.1
Aminokyseliny, peptidy a bielkoviny 2.2 Sacharidy 2.3 Lipidy 2.4
Mikroživiny 2.5 Vitamíny 2.6 Bioaktívne látky a antioxidanty 3.
ANATÓMIA A FYZIOLÓGIA GITu A FYZIOLÓGIA TRÁVENIA (Chlebo, Mala) 3.1
Zloženie ľudského organizmu 3.2 Fyziológia trávenia a vstrebávania
3.2.1 Gastrointestinálny systém človeka a jeho činnosť 3.2.2
Usporiadanie a činnosť orálnych častí GITu 3.2.3 Žalúdok a jeho
činnosť 3.2.4 Tenké črevo a jeho činnosť 3.2.5 Hrubé črevo a jeho
činnosť 3.2.6 Žľazy vývojovo a funkčne späté s tráviacou sústavou
3.3 Metabolizmus základných živín a ich energetická výťažnosť 3.3.1
Látková bilancia 3.3.2 Energetická bilancia 3.3.3 Metódy na
stanovenie výživovej hodnoty v požívatinách 3.4 Vylučovanie látok z
organizmu 3.4.1 Uloženie a stavba obličiek 3.4.2 Mimoobličkové
vylučovanie 4. MAKRONUTRIENTY VO VÝŽIVE 4.1 Štruktúra a
metabolizmus proteínov (KERESTEŠ) 4.2 Sacharidy vo výžive (ČÁRSKY,
ZÁLEŠÁKOVÁ) 4.2.1 Rozdelenie sacharidov 4.2.2 Metabolizmus
sacharidov 4.2.3 Diabetes mellitus (cukrovka) 4.3 Tuky vo výžive
(SEKRETÁR) 4.3.1 Lipidy rozdelenie a nomenklatúra 4.3.2 Úloha tukov
vo výžive 4.3.3 Trávenie a vstrebávanie tukov 4.3.4 Transport tukov
krvou 4.3.5 Konzumné tuky 4.3.6 Poruchy metabolizmu lipidov 4.3.7
Esenciálne mastné kyseliny 4.3.8 Ochrana tukov pred oxidáciou 4.3.9
Skryté tuky v potravinách (Kováč) 4.3.10 Trans izoméry mastných
kyselín vo výžive a ich vplyv na zdravie (Dlouhý) 5. VODA VO VÝŽIVE
(Zálešáková) 5.1 Voda na Zemi 5.2 Voda v ľudskom organizme 5.3
Prírodné minerálne a liečivé vody 5.3.1 Najvýznamnejšie katióny
minerálnych vôd 5.3.2 Najvýznamnejšie aniónové zložky minerálnych
vôd 5.3.3 Minerálny vody pri zvláštnych stavoch organizmu 5.4 Voda
v potravinách a potravinárskom priemysle (Golian) 5.5 Voda vo
výžive (Golian) 5.6 Mlieko a pitný režim (Kopáček) 6. ESENCIÁLNE
ANORGANICKÉ (MINERÁLNE) LÁTKY A VITAMÍNY (Golian) 6.1 Minerálne
látky 6.2 Mikroelementy 6.3 Vitamíny 6.4 Antioxidanty a ich význam
vo výžive (Ďuračková) 7. ZÁSADY SPRÁVNEJ VÝŽIVY (Šramková) 7.1
Zásady správnej výživy 7.2 Nutričné zásady v graeckých vyjadreniach
7.2.1 Výživový kruh 7.2.2 Potravinová pyramída 7.2.3 Ukazovatele
zdravého stravovania 8. CUKOR, CUKROVINKY, NÁPOJE A VÝROBKY 8.1
SLADIDLÁ 8. 2. CUKROVINKY, ČOKOLÁDA A ČOKOLÁDOVÉ BONBÓNY 8. 3.
Nápoje 9. VÝŽIVA A SPOLOČNÉ STRAVOVANIE (Maček, Toth, Hamadová) 9.1
Spoločné stravovanie (Šramková) 9.2 Základy gastronómie a príprava
pokrmov (Maček, Toth, Hamadová) 9.3 Gastronomické úpravy a ich
vplyv na kvalitu potravín (Maček, Toth, Hamadová) 9.4 Príprava
pokrmov ako záľuba (Maček, Toth, Hamadová) 9.5 Zahraničná kuchyňa
(Maček, Toth, Hamadová) 10. VÝŽIVA A METABOLIZMUS (KERESTEŠ) 10.1
Integrácia metabolizmu energie. 10.2 Integrácia metabolizmu
bielkovín a aminokyselín 10.3 Integrácia metabolizmu
makronutrientov 10.4 Tehotenstvo a metabolizmus 10.5 Laktácia a
metabolizmus 10.6 Faktory vývoja, rastu a starnutia 10.7
Metabolizmus a mozog 10.8 Metabolizmus a výživa zmyslových systémov
10.9 Metabolizmus, výživa a gastrointestinálny trakt
10.10.Metabolizmus a kardiovaskulárny systém 10.11 Mechanizmy
kontroly energetického príjmu potravín 10.12 Výživa a onkologické
ochorenia (CHLEBO) 10.13 Alkohol a výživa (CHLEBO) 10.14 Výživa a
imunita (CHLEBO) 11. METÓDY HODNOTENIA STAVU VÝŽIVY (Chlebo) 11.1
Nutričná anamnéza 11.2 Antropometrické vyšetrenia 11.3 Klinické
vyšetrenia 11.4 Biochemický laboratórny monitoring 11.5 Nutričné
osteopenie 11.6 Metódy hodnotenia stavu výživy u detí